BCN3D, la spinoff del CIM UPC que conquesta a Seat o Airbus amb el seu negoci d’impressores 3D

La companyia catalana cerca consolidar el seu negoci en el mercat nord-americà després de la seva arribada a Nova Jersey al desembre, on ja ven un 20% dels seus ingressos.

 

Es diu que la impressió 3D és la tecnologia del futur i que ajudarà a solucionar diversos problemes de la societat. Actualment, permet la construcció d’habitatges, pròtesis, utensilis, i fins i tot productes per a ajudar a la medicina moderna. BCN3D, és la spinoff del CIM UPC que a través de la seva plataforma ofereix equips d’impressores 3D d’escriptori amb l’objectiu de democratitzar l’accés a aquesta mena de màquines, i a més ofereix serveis en el ‘núvol’ amb un programari propi per a facilitar el seu ús i permet a empreses i professionals connectar i gestionar les impressores 3D en temps real i en qualsevol part.

Després d’haver arribat als Estats Units el desembre de 2021, ara l’empresa posa el focus a afermar el seu negoci en tot Amèrica del Nord gràcies a la instal·lació del seu centre de logística en Nova Jersey per a agilitar els processos de lliurament. “La idea és tenir més negoci. Actualment, tenim a un soci logístic allí, un equip petit que anirà creixent”, indica el conseller delegat de BCN3D, Xavier Martínez Faneca en conversa amb La Informació. El mercat nord-americà equival a un 33% dels ingressos mundials de la impressió 3D, segons compten de la companyia, i “nosaltres estem venent un 20%, per la qual cosa sabem que hi ha potencial allí”.


La història de la startup ha anat canviant durant els anys. Es va iniciar en 2011 aquí, en el CIM UPC, on disposem de màquines d’impressió 3D industrials amb les quals s’ofereixen serveis tecnològics a empreses, però que difícilment poden estar situats en una oficina tècnica d’una PIME. El negoci inicial es va basar a crear kits d’impressores d’escriptori que valien uns 1.000 euros i eren fàcils d’entendre. Allí va sorgir la idea de fer una unitat de negoci que permetés treballar amb aquesta tecnologia de manera sostenible; és a dir, que es pogués finançar l’activitat a través de la venda d’aquests kits.

Amb el pas dels anys el CIM UPC va anar perfeccionant aquestes màquines, i van passar de ser una impressora que havia de muntar-se, a una que ja estava totalment llesta per a “arribar i instal·lar” (el seu model Sigma). Es va desenvolupar la tecnologia IDEX (que permet imprimir amb dos capçals de manera independent). El projecte va passar de facturar 900.00 € en 2015 a gairebé 2 milions en 2016. “En aquest moment vam fer un gran avanç tecnològic i vam voler fer un pas més enllà”, diu Martínez Faneca. És per aquesta raó que en 2019 van aixecar una ronda de finançament per 2,7 milions per a realitzar un spin-off del CIM UPC.

 

La companyia des d’aquell llavors, ha captat un total de 5,5 milions d’euros en diferents ampliacions de capital que van ajudar a la companyia en el desenvolupament de nous materials i maquinari, a més de la seva expansió. Gràcies a aquests moviments són part de la cartera de grans inversors com Accurafy4; JME Ventures (qui té a les espanyoles Yaba o Genially en la seva portafolio); Danobatgroup; l’empresa pública CDTI; Mondragón, fons gestionat per Clau Capital i Victoria Venture Capital. Amb aquests diners a més han tret nous productes i el setembre de 2021 van comprar la plataforma d’impressió 3D AstroPrint per a impulsar les seves solucions de programari en el ‘núvol’.

Encara que les xifres de la transacció no s’han fet públiques, la companyia assegura que l’adquisició del 100% d’AstroPrint va ser amb fons propis. A part, l’administració de BCN3D va decidir mantenir a la majoria de l’equip tècnic d’aquesta companyia amb ADN espanyol (de Màlaga) i origen estatunidenc. Gràcies a aquesta aliança han muntat tota la seva tecnologia de ‘núvol’ damunt del que ells ja tenien desenvolupat. “El servei de ‘núvol’ és molt important per al futur de la impressió 3D perquè cada vegada hi ha més millores, però l’important és la capacitat d’aglutinar tot sota el mateix barret. Així el client també entén tot millor i en una sola pantalla”, assegura el CEO de l’empresa.

 

BCN3D Stratos és un altre del seu programari que té com a finalitat buscar la velocitat, l’eficiència, i una impressió d’alta qualitat. La idea de la startup és que en un o dos anys passi a ser part del seu servei ‘BCN3D Cloud’ per a centrar tot en un perquè els seus clients com a BMW, Nissan, Airbus, Camper, hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, NGNY, Seat o fins i tot, la NASA, puguin accedir a les seves solucions de manera fàcil. En general, tenen clients, ja que no es tracta d’una empresa de nínxol i hi ha tres aplicacions bàsiques per als seus productes: de prototip, com Camper per a les seves sabates; d’attrezzo com ho utilitza Nissan, i de producte final com és el cas de NGNY.

Ja per a aquest nou any el seu pla és llançar nous productes i projectes que tenen en recambra amb l’objectiu que en els pròxims dos o tres anys el seu negoci estigui consolidat al 100% quant a volum de negoci i activitat. En 2019 la companyia va facturar 4,1 milions d’euros i en 2020 4,5 milions d’euros, mentre que les xifres de 2021 encara no s’han revelat. “Creiem que en els pròxims 5 o 10 anys serà bastant interessant el sector de la impressió 3D, que ajudarem a molts… però cal continuar treballant per a això”, assenyala Martínez Faneca. Mentre la startup catalana s’enfocarà en la creació de nous productes perquè en els pròxims anys millori tant la facturació nacional com la nord-americana.
FONTBCN3D, la startup que conquista a Seat o Airbus con su negocio de impresoras 3D – La Información.