Tindrà lloc el dijous 29 de maig, de 9:15h a 13:30h, a la seu social de la Fundació (c/ Llorens i Artigas 12). Sala d´actes de la Facultat de Matemàtiques i Estadística UPC
Amb la consolidació de la impressió 3D de plàstics en la indústria, el metall emergeix com la nova frontera de la fabricació additiva. CIM UPC facilita aquesta transició tecnològica amb tecnologia pròpia, permetent a les PIMES liderar un canvi de paradigma productiu. En aquesta jornada, presentarà els seus nous i potents equips d’impressió 3D, que utilitzen les tecnologies WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing), LW-DED (Laser Wire Directed Energy Deposition) i LPBF (Laser Powder Bed Fusion), impulsant, una vegada més, la frontera de la fabricació, la impressió 3D de metall i transformant la visió en realitat, capa a capa, amb la força i la precisió que el futur exigeix.
A més, destacats experts i empreses compartiran la seva visió estratègica, experiència i casos reals d’aplicació.
Barcelona, 13 de maig de 2025 — La Fundació Centre CIM, també coneguda com CIM UPC, entitat pertanyent a la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), organitza la seva “Jornada Metal 3D, nous equips, noves capacitats”, on presentarà els seus nous i potents equips que marcaran el futur del sector.
L’esdeveniment tindrà lloc el dia 29 de maig, de 9:15h a 13:30h, a la seu social de la Fundació (c/ Llorens i Artigas 12), a la Sala d’Actes de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC.
Actualment, la impressió 3D en metall està transformant la indústria i obrint noves oportunitats a les PIMES. CIM UPC lidera i avança en el camp de la fabricació mitjançant la tecnologia d’impressió 3D de metall, destacant per convertir idees i dissenys complexos en objectes reals amb alts nivells de resistència i precisió, anticipant i satisfent les demandes futures de la indústria.
Durant aquesta jornada, es comptarà amb la participació de professionals destacats i experts clau del sector, que compartiran la seva visió estratègica, experiència i casos reals d’aplicació d’innovadores tecnologies com WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing), LW-DED (Laser Wire Directed Energy Deposition) i LPBF (Laser Powder Bed Fusion).
D’altra banda, es comptarà amb la presència d’empreses líders com MELTIO i SAMYLABS, que presentaran les seves solucions en fabricació additiva amb tecnologies DED i LPBF, respectivament.
Agenda de la jornada:
- 9:15 – 9:30 Acreditacions
- 9:30 – 9:45 Benvinguda. Dr. José María Cabrera (Director General, CIM UPC). Vicerrector de Transferència, UPC
- 9:45 – 10:15 “La impressió 3D de metall, nova frontera per a les PIMES”. Dr. Felip Fenollosa (Director d’R+D+i, CIM UPC).
- 10:15 – 10:45 “WAAM, la soldadura a l’arc transformada en Impressió 3D”. Miguel Grande (Investigador d’R+D+i, CIM UPC).
- 10:45 – 11:15 Presentació de MELTIO: “Manufactura additiva per LW-DED”
- 11:15 – 11:30 Coffee Break
- 11:30 – 12:00 Casos d’èxit en fabricació additiva amb la tecnologia LW-DED de làser blau. Dr. Pere Barriobero (Investigador d’R+D+i, CIM UPC).
- 12:00 – 12:30 Presentació de SAMYLABS: “Facilitant l’accés a tecnologies LPBF en metall”
- 12:30 – 13:00 “Sistemes semidirectes d’impressió 3D de metall: oportunitats i exemples”. Laura Calvo (Directora de Projectes, CIM UPC)
- 13:00 – 13:30 Visita a les instal·lacions de CIM UPC.
- 13:30 Aperitiu i sessió de networking.
Enllaç d’inscripció a la jornada:
https://www.eventbrite.com/e/jornada-metal-3d-nuevos-equipos-nuevas-capacidades-en-cim-upc-tickets-1353260682129?aff=oddtdtcreator
El metall, nova frontera en la fabricació additiva. CIM UPC lidera el procés amb tecnologia que crea productes d’alt valor i elimina barreres d’accés.
Amb la consolidació de la impressió 3D de plàstics a la indústria, el metall emergeix com la nova frontera de la fabricació additiva. CIM UPC ha realitzat recentment una important inversió en les seves instal·lacions i equips, amb l’objectiu de facilitar aquesta transició tecnològica, permetent a les PIMES liderar un canvi de paradigma productiu, creant productes d’alt valor i eliminant les barreres d’accés (la tecnologia actualment està caracteritzada per equips d’alt cost i nínxols de mercat tancats).
La impressió 3D de metall utilitza fils o pols metàl·lics que es fonen per arc elèctric, làser o feix d’electrons per construir objectes capa per capa. És una tecnologia avançada utilitzada en diverses indústries per crear peces metàl·liques complexes i personalitzades amb alta precisió. En aquest sentit, el centre ofereix actualment investigació i transferència tecnològica avançada en diversos mètodes d’impressió. Aquests són:
- Fabricació de peces en verd: Des de l’ús de pastes (DIW), filament o pellets (FFF) fins a la projecció d’aglomerant, amb processos posteriors d’eliminació de l’aglomerant i consolidació a alta temperatura.
- Tecnologies de Depòsits d’Energia Dirigida (DED): Incloent l’arc elèctric (WAAM) i el làser (LW-DED), amb un impacte creixent en el sector industrial.
- Tecnologies directes de fusió en llit de pols (PBF).
“Impulsem la frontera de la fabricació, la impressió 3D de metall transformant la visió en realitat, capa a capa, amb la força i la precisió que el futur exigeix, desenvolupant tecnologia pròpia”, declara el seu Director General, Dr. José María Cabrera.
La fabricació additiva amb metalls, un territori ple de possibilitats, tot i que amb grans desafiaments.
La fabricació additiva amb metalls obre un territori ple de possibilitats transformadores per a la indústria i la societat. En els darrers anys, s’ha revelat com una eina clau per afrontar desafiaments crucials:
- Sostenibilitat: Creació de materials, processos i productes industrials amb menor petjada de carboni, utilitzant recursos reciclats i promovent la reparació i remanufactura per a una economia circular.
- Transició energètica: Generació de components metàl·lics avançats per a la mobilitat elèctrica, catalitzadors i tecnologia de l’hidrogen, aprofitant geometries complexes possibles gràcies a la impressió 3D.
- Reducció d’emissions: Alleugeriment de components de transport mitjançant disseny i enginyeria avançats (optimització topològica i computacional), materialitzats amb geometries ultralleugeres només factibles amb impressió 3D.
- Integració industrial: Complementació dels mètodes de fabricació tradicionals (mecanitzat i fosa) amb la fabricació additiva per augmentar la funcionalitat dels productes, generant alt valor afegit i nous mercats.
- Nous models de negoci: Impuls de la personalització i fluxos de dades 100% digitals (des del disseny fins a la producció) en sectors com la salut, biomedicina, aeroespacial, automoció, construcció i molts altres.
Per assolir aquests objectius i generar peces metàl·liques complexes i personalitzades amb alta precisió, CIM UPC aporta:
- Coneixement expert en Fabricació Additiva metàl·lica: “Dominem totes les tecnologies (ISO/ASTM 52900) i sabem prioritzar-les segons l’aplicació”, afirma el Director General de CIM UPC.
- Infraestructura tecnològica avançada i personalitzada: “Renovem constantment els nostres recursos, fins i tot generant equipament propi per adaptar la fabricació additiva a les necessitats funcionals dels productes”, comenta el Dr. Cabrera.
- Capacitats integrals d’assaig i validació: “Dins de la UPC, disposem de recursos per caracteritzar i provar exhaustivament els components metàl·lics fabricats additivament, garantint que el material i el procés a alta temperatura permetin obtenir les característiques desitjades”, finalitza el Dr. Cabrera.
Sobre CIM UPC
Liderant la impressió 3D, CIM UPC té com a missió transferir coneixements d’enginyeria i gestió de tecnologia, així com facilitar eines a les empreses i els professionals perquè puguin crear i millorar els seus productes i processos de fabricació. Compromès amb la societat i la indústria, CIM UPC serveix al seu entorn fent avançar la fabricació digital i les tecnologies de producció mitjançant la formació, la transferència tecnològica i la recerca.
CIM UPC s’ha caracteritzat des dels seus orígens per la polivalència de les activitats que realitza. Algunes de les més rellevants són:
- Planta Pilot, amb servei de producció de prototips i presèries a mida fets per impressió 3D i mecanitzat avançat, així com diferents laboratoris per a diversos assaigs amb les innovadores impressores Direct Ink Writing, i altres tecnologies per a projectes industrials i, especialment, per fabricar peces metàl·liques.
- Disseny i producció d’equips de Fabricació Avançada a mida, viabilitzant nous processos productius basats en impressió 3D.
- Innovació oberta. Projectes de recerca nacionals, individuals o en col·laboració (com els membres de la xarxa XaRFA (Xarxa de Referència en Fabricació Additiva de Catalunya) i europeus amb socis internacionals).
- Disseny, fabricació i venda d’impressores 3D de sobretaula per a professionals i empreses (diferents models, derivats de les seves spin-offs BCN3D i ARIDDITIVE).
CIM UPC té els seus orígens l’any 1990, constituint-se com a fundació de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) l’any 2005. Des d’aquesta data, l’entitat, enguany en el seu 35è Aniversari, també col·labora amb altres centres tecnològics i/o universitaris de recerca i lidera l’esmentada XaRFA, xarxa centrada en fabricació avançada. Finalment, desenvolupa propostes tecnològiques innovadores i potencia infraestructures de recerca aplicada per executar projectes en diversos àmbits tecnològics.
Més informació:
CIM UPC: http://www.cimupc.org
Nota: Si desitja més informació sobre aquesta nota de premsa, pot posar-se en contacte ambMar Borque.
Tel: 610011713.
Email: publicidad@marborqueasociados.es
Web: https://marborqueconsultoradecomunicacion.my.canva.site