El CIM UPC presenta una nova impressora 3D híbrida experimental amb tecnologia DIW: la PowerDIW

El centre tecnològic CIM UPC presentarà la nova impressora 3D a Barcelona el proper dijous 29 de setembre amb tres casos d’ús de tres grups de recerca que ja estan utilitzant aquesta tecnologia en els seus projectes.

Barcelona, ​​19 de setembre de 2022. CIM UPC, reconegut per la creació de noves tecnologies com la  impressió 3D de tipus IDEX en tecnologia FFF o impressores 3D de formigó, ha anunciat una nova impressora 3D híbrida anomenada PowerDIW.

 

La PowerDIW és una impressora 3D experimental totalment configurable, adreçada als investigadors que necessiten una impressora 3D d’escriptura directa de tinta (Direct Ink Writing, DIW) molt flexible i capaç. DIW és una tecnologia de fabricació additiva que s’utilitza habitualment per a la fabricació de peces ceràmiques o metàl·liques (que després passen per forn per consolidar-se), o qualsevol material de bioimpressió. La impressora 3D PowerDIW està dissenyada per a grups de recerca en els camps de la metal·lúrgia, les piles de combustible, els compòsits, la ceràmica avançada i l’enginyeria tissular, així com per a una àmplia gamma d’àmbits d’investigació on la fabricació additiva és un nou actor disruptiu, i que a més pot proporcionar una gran força d’extrusió.

 

La innovadora PowerDIW inclou dos capçals d’impressió DIW amb un mecanisme d’elevació genuí. Mentre el primer capçal d’impressió funciona, el segon s’aixeca, evitant així arrossegar material erroni per la impressió. Els dos capçals d’impressió ofereixen una alta pressió que pot assolir forces de fins a 850 N, cosa que els sistemes típics no professionals basats en xeringues no poden oferir. El material es processa en xeringues estàndard BD, tancades en una carcassa blindada, que són fàcils de netejar i configurar gràcies a un sistema de canvi ràpid.

La PowerDIW es pot personalitzar afegint diferents característiques com ara llum infraroja i ultraviolada, o integrant altres tecnologies AM com la fabricació de filament fos, DLP o extrusió de pellets. A més, la impressora es pot equipar amb un recinte tancat amb control de temperatura i humitat. Com diu Laura Calvo, Directora de Projectes de CIM UPC “Les característiques de la PowerDIW són el resultat de l’experiència acumulada per desenes d’impressores 3D personalitzades que CIM UPC ha desenvolupat durant els últims 8 anys, i també podem afegir altres característiques a la màquina segons les necessitats dels nostres clients ”.

 

La nova màquina es presentarà el dijous 29 de setembre en un acte on tres grups de recerca explicaran com estan desenvolupant les seves activitats d’R+D gràcies a la impressora 3D PowerDIW:

  • BBT – UPC Barcelona Tech (Grup de Recerca en Biomaterials, Biomecànica i Enginyeria de Teixits): impressió 3D d’estructures complexes amb tintes ceràmiques, polimèriques i metàl·liques per a aplicacions biomèdiques.
  • AIMPLAS (Centre Tecnològic de Plàstics): Fabricació additiva híbrida per a sensors impresos en 3D en el camp de la robòtica tova.
  • CIEFMA – UPC Barcelona Tech (Centre d’Integritat Estructural, Fiabilitat i Micromecànica de Materials): Fabricació additiva de monòlits mitjançant DIW per a aplicacions catalitzadores en el sector energètic.

 

Segons Roger Uceda, Director de Transferència de Tecnologia de CIM UPC, “Estem molt il·lusionats amb la presentació de la PowerDIW al mercat. Direct Ink Writing és una tecnologia molt interessant per desenvolupar nous materials i aplicacions d’impressió 3D perquè només necessita una petita quantitat de material per funcionar, i aquesta és la raó per la qual molts investigadors demanen una màquina com la PowerDIW com a eina disruptiva per al seu flux de treball ”.

Sobre el CIM UPC

El CIM UPC és un centre tecnològic de referència situat a Barcelona centrat en la Fabricació Additiva i la Indústria 4.0.

Més informació sobre el CIM UPC: https://www.cimupc.org/rdi/tecnologies/direct-ink-writing/