El Clúster MAV promou un projecte que desenvoluparà noves aplicacions industrials mitjançant impressió 3D

  • Les actuacions seran pioneres atès que actualment la majoria de silicones no són imprimibles.
  • El material tindrà propietats millorades i es podrà estendre en aplicacions amb un gran potencial industrial, com serien l’electrònica flexible o la robòtica tova.
  • El projecte compta amb la participació de Venair i CIM-UPC.

El Clúster MAV ha finalitzat aquest juliol la primera fase d’un projecte que té per objectiu desenvolupar noves aplicacions industrials mitjançant la tecnologia d’impressió  3D. El projecte cercarà maneres de desenvolupar nous processos de  fabricació utilitzant la tecnologia d’impressió 3D que permeti la  fabricació de solucions avançades i personalitzades. 

En concret, el projecte pretén desenvolupar de manera experimental prototips que siguin la llavor per a fabricar productes d’alt valor afegit que permetin diversificar les solucions dels membres del Clúster MAV amb l’entrada a nous nínxols de mercat.

Impressió prototips - CIM UPC

Aplicacions del projecte

Aquestes actuacions seran pioneres, i d’utilitat per a agents del sector industrial, atès que la  majoria de silicones actuals no són imprimibles. A partir d’aquest projecte, s’avançarà en el desenvolupament de processos sistematitzats que  permetin la impressió 3D de les silicones, incloent-hi des de la formulació fins al prototipatge d’una peça. D’aquesta manera, el material tindrà propietats  millorades i permetrà fer peces de prototipatge per al sector biotech.

Impressió prototips 2 - CIM UPC

La fase que s’ha conclòs ara ha permès analitzar la viabilitat tècnica del procés d’impressió 3D per a silicones, i durant el tercer trimestre de l’any es faran les proves  d’impressió dels prototips.

Impressió prototip 3 - CIM UPC

Col·laboradors

En aquest projecte impulsat pel Clúster MAV hi ha participat Venair, una empresa amb una trajectòria de més de 30 anys oferint tubs personalitzats de silicona per al sector biotech, alimentari, farmacèutic i industrial, i la Fundació CIM-UPC, un centre tecnològic amb més de 30 anys d’experiència amb capacitat de fabricar impressores 3D a mida per R+D+i, amb equips d’investigadors per a fabricació additiva en materials avançats.

 

Font: El Clúster MAV promou un projecte que desenvoluparà noves aplicacions industrials mitjançant impressió 3D. Notícies, Cluster MAV.