Impressió 3D per a la rehabilitació d’un ictus

Marc Roca i Iñigo Martinez-Ayo, dos dissenyadors industrials que cursen el Màster de Disseny i Enginyeria de Desenvolupament de Producte al nostre centre, han creat una aleta de natació per accelerar la rehabilitació de Pedro, un jove de 16 anys de Barcelona al que sempre li ha agradat practicar esport.

L’agost de 2012, va sofrir un ictus, un hematoma de ganglis basals esquerre, que va provocar falta de moviment en l’hemicuerpo dret, impedint-li fer la seva vida com abans. Després d’un llarg període de rehabilitació, va recuperar gran part de la mobilitat, excepte a la mà dreta, afectada per espasticitat.

El juliol de 2016, Pedro va iniciar un nou projecte esportiu en el Club de Natació l’Hospitalet, però a causa de la falta de mobilitat i espasticitat, Pedro tenia dificultats per posicionar la seva mà dreta correctament en nedar.

Per trobar una solució, els seus entrenadors Àlex Agut i Jordi Lorca, van contactar amb el CIM de la UPCcentre de prestigi pels seus programes de Màsters i Postgraus, a més dels projectes de BCN3D enfocats al desenvolupament de tecnologies en impressió 3D. Els alumnes del màster en Disseny i Enginyeria de Desenvolupament de Producte Marc Roca i Iñigo Martinez-Institutor, han estat els encarregats de resoldre aquest repte, creant un producte personalitzat per a Pedro. Amb l’ajuda de la impressió 3D és possible dur a terme un procés de desenvolupament de producte més exhaustiu en poc temps i amb diferents materials.

Marc i Iñigo, mitjançant la impressora 3D BCN3D Sigma van desenvolupar el producte en menys de quatre setmanes i amb un pressupost de tan sols 100 €.

Amb els resultats obtinguts, Pedro va aconseguir tenir la seva pala impresa en 3D totalment funcional en un període de temps molt curt, generant entre unes altres, els següents avantatges, millora en el suport i posició corporal, facilitant la braçada i el moviment cíclic.

A causa de la millora en la seva posició per a la natació, Pedro passava més temps en la piscina millorant així la tonificació muscular de tot el seu cos.

El cas de Pedro, és un exemple dels beneficis que es poden aconseguir a través dels coneixements obtinguts en el Màster i amb la impressió 3D que oferim des del centre CIM-UPC