OPTIMAM, el projecte de reutilització d’electròlits en la fabricació de materials acústics avançats

Aquest mes de novembre s’ha marcat l’inici del disruptiu projecte OPTIMAM, que té com a objectiu revaloritzar productes de deixalla aprofitant, una vegada més, les tecnologies de fabricació additiva, aquesta vegada per a aprofitar les seves propietats acústiques . OPTIMAM ha començat oficialment amb un esdeveniment de “kick-*off” que ha reunit experts en materials, impressió 3D i sostenibilitat de GPAInnovaCIM UPCZitrón i UPC per a iniciar a aquesta innovadora iniciativa.

El projecte OPTIMAM se centrarà en la reutilització d’electròlits que han aconseguit el final de la seva vida útil. En lloc de descartar aquests electròlits, es buscarà la seva revaloració a través de la creació d’un nou material amb propietats acústiques avançades. Aquest material s’utilitzarà per a fabricar superfícies metaporosas (MpS) amb el potencial de millorar significativament les propietats acústiques en diverses aplicacions.

Els investigadors darrere d’OPTIMAM exploraran les possibilitats de la tecnologia d’impressió 3D per a produir aquests nous metamateriales amb geometries complexes i excel·lents capacitats d’absorció de so.

El projecte s’enfocarà en la reutilització d’electròlits sòlids reciclats i tecnologies d’impressió 3D, com el Direct Ink Writing (DIW) i la impressió 3D híbrida (DIW + FDM). La utilització d’aquestes tecnologies en equips de fabricació additiva de grandària mitjana permetrà l’optimització de materials acústics amb geometries MpS impreses en 3D.
A més de les innovacions tècniques, OPTIMAM té un fort compromís amb la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental. En reutilitzar electròlits sòlids i aprofitar tecnologies d’impressió 3D, el projecte contribuirà significativament a la reducció d’emissions de CO2 equivalents produïdes durant el procés d’incineració, en línia amb la legislació vigent, com la Llei 16/2017 del canvi climàtic.

La creació de nous materials acústics d’alt rendiment a partir de matèries primeres secundàries en el final de la seva vida útil, juntament amb l’optimització de geometries complexes, permetrà reduir la demanda de materials verges i conservar els recursos naturals. Això representa un pas important cap a la sostenibilitat i la reducció de l’impacte ambiental en la indústria de l’acústica.

Finalment, els nous materials desenvolupats en el marc del projecte OPTIMAM es posaran a prova en un prototip de silenciador de ventilació de túnels, demostrant així la seva capacitat per a millorar significativament la reducció de soroll en aplicacions del món real. Amb aquesta iniciativa, OPTIMAM es perfila com un projecte revolucionari que promet un futur més silenciós i sostenible per a tots.