‘On Our Minds’: Impressió 3D per conscienciar sobre la salut mental

El CIM UPC participa en un projecte conjunt d’Unicef i Domestic Data Streamers en el marc de la Cimera Global de Salut Mental, per tal de dur a terme una instal·lació que representi i posi en relleu les afliccions mentals i emocionals com ansietat i depressió en els joves.

“Un homenatge a tota la joventut que està patint dificultats”. Aquest és el clam rere la col·laboració entre Unicef i Domestic Data Streamers en la qual han participat CIM UPC i BCN3D en la impressió i el postprocessat de peces. El projecte, de títol ‘On Our Minds’ (‘A les nostres ments’), instal·lat a París, pretén crear consciència al voltant de la salut mental i de com dolències com l’estrès, l’ansietat i la depressió han augmentat considerablement en nens i adolescents, sobretot durant la pandèmia.

Unicef va presentar el seu informe anual ‘L’Estat Mundial de la Infància’ durant la Cimera Mundial Sobre Salut Mental ‘Mind Our Rights, Now!’ (‘Tingueu al Cap els Nostres Drets, Ara!) a París a principis d’octubre. En aquest document es plasmen unes dades alarmants sobre la salut mental de la infància i la joventut: quasi un milió de nens i adolescents ha patit ansietat o depressió a França durant la pandèmia. Unicef va presentar aquesta informació a Domestic Data Streamers, i l’estudi va optar per visibilitzar la situació a través d’una exposició d’estàtues fabricades en 3D per tal d’obligar a la discussió sobre aquesta problemàtica a la Cimera.

La instal·lació està formada per deu bustos que representen la història real de deu joves, els quals al seu torn simbolitzen, cadascun, 100.000 joves d’entre 15 i 24 anys que pateixen ansietat i depressió a França. “Per masses joves a França i a tot el món, la falta de consciència, l’estigma, l’aïllament social i la falta crònica de finançament dels serveis signifiquen que no reben el suport que necessiten”, expliquen des d’Unicef.

L’elecció del tipus de figura, el bust, tampoc ha estat casual. Explica Martina Nadal, cap d’Impacte Social a Domestic Data Streamers que “normalment, fem homenatges a reis i reines i gent més gran i conqueridors. Vam pensar que seria una idea preciosa fer un homenatge a totes aquestes persones joves que han estat patint en condicions especialment difícils durant la pandèmia”. Amb aquesta idea al cap, els voluntaris explicaven el testimoni real de nens i joves amb dificultats de salut mental, cyberbullying, pressió escolar o racisme, posant en relleu experiències i demandes amb el desig que aquestes fossin tractades al congrés.

Un projecte com aquest necessitava una gran atenció al detall, raó per la qual Domestic Data Streamers va acudir a la spin-off del CIM UPC, BCN3D, amb qui ja havia treballat freqüentment. Així, aquesta última es va encarregar d’imprimir els bustos. Després, va ser al CIM UPC on es va realitzar el postprocessat de les peces, polint el resultat i pintant-les amb colors brillants per tal de representar la joventut i la diversitat.

Finalment, els bustos van ser col·locats en punts emblemàtics de París, com el Louvre o els voltants de la Torre Eiffel. Així, aquest projecte estableix una relació transdisciplinària entre noves tecnologies, art, activisme i fins i tot urbanisme estratègic, per posar en relleu la importància de la salut mental, exemplificant la capacitat que té aquesta relació de funcionar com una forma de conscienciar sobre problemàtiques actuals i futures.