Què són les escoles maker?

Amb un equipament tecnològic avançat i metodologies d’aprenentatge actiu, fomenten els coneixements en l’àmbit de les ciències i les arts

Educació invertirà prop de dos milions i mig d’euros en el projecte FAIGSón 150 centres amb més de 64.000 alumnes de tot Catalunya on s’accelerarà la digitalització per fomentar l’aprenentatge de les STEAM, que és com es coneixen –per la sigla en anglès– els àmbits de ciències, tecnologies, enginyeria, arts i matemàtiques. Aquests diners surten dels 200 milions d’euros dels fons europeus Next Generation que el Departament d’Educació ha rebut per a l’adquisició de material digital i per a la capacitació dels docents.

De moment, s’han seleccionat 35 centres on ja es treballa amb equipament maker, que inclou impressora, escàner i bolígraf 3D, nanoordinadors, un kit d’energia solar i talladora-gravadora làser, entre d’altres, perquè puguin donar un nou impuls al seus projectes, però també perquè es converteixin en centres de formació i referència de la resta d’escoles i instituts que ara s’incorporen al projecte FAIG.

 

 

L’escola Montessori de Rubí

Una de les escoles seleccionades i que ja té una aula d’experimentació maker és l’escola Montessori de Rubí. Ens hi trobem els alumnes més grans, els de sisè de primària, i un d’ells està imprimint una roda en 3D per reparar un carretó dels alumnes més petits que s’ha trencat, mentre hi ha altres alumnes que en grups reduïts estan creant un robot i l’estan adaptant perquè transporti el màxim de residus possible –en aquests cas, rotllos de paper. I és que també es busca fomentar els coneixements científics i tecnològics en relació amb els reptes de futur que aquests alumnes hauran d’afrontar pel que fa a sostenibilitat, emergència climàtica o estalvi energètic.

Trencant la bretxa social

Com passa en altres centres amb projectes tan singulars, aquesta aposta per la incorporació de tecnologia al centre i el foment dels coneixements STEAM neix de la necessitat: deixar de ser una escola segregada. I en això el suport de la Fundació Bofill a través del Projecte Magnet ara fa cinc cursos va ser clau i els ha ajudat a trencar bretxes socials i de gènere, com explica Conxita Gimeno, que és la directora de l’escola:

“Veiem que és una oportunitat que trenca la bretxa social, el fet que alumnes que potencialment poden ser de procedència vulnerable tinguin l’oportunitat i l’opció de tenir al seu abast l’última tecnologia per treballar a l’escola on van cada dia. Com ho tindrien els alumnes que no són vulnerables.”

Reconeix que els ha portat feina, però ha servit per transformar el centre, per atreure famílies d’altres perfils i per avaluar des d’una altra perspectiva els alumnes:

“Quan és tradicional, és acadèmica: o aproves o no. Ara podem trobar altres capacitats i virtuts per a tots els alumnes. I el fet que tothom pugui tenir el seu potencial, que li puguis dir a cada alumne que és molt bo en alguna cosa, és una injecció d’energia que no els podies donar quan examen darrere examen no arribaven al cinc.”

 

Font: CCMA, Catalunya Migdia