El nostre repte? Imprimir sense límits geomètrics

A l’equip de recerca en Direct Ink Writing (DIW), treballem per desenvolupar nous sistemes d’impressió 3D a partir de les necessitats dels investigadors, que ens faciliten a través d’aquesta tecnologia, també coneguda com a Robocasting.

Amb la tecnologia DIW utilitzem tinta, un material amb una viscositat elevada, que s’expulsa capa a capa mitjançant un sistema de deposició volumètric d’altes prestacions, permetent crear estructures molt complexes, impossibles per a altres tecnologies.

Les aplicacions potencials del DIW són la producció d’estructures d’elevada superfície específica – com llits de catalitzadors o parts de cel·les de combustible – i també implants de teixit biològicament compatibles que, actualment, són l’aplicació més desenvolupada a través d’aquesta tecnologia.

Des del CIM UPC participem en diferents projectes líders, factor clau pel desenvolupament d’equipaments amb un TRL avançat que podem adaptar a les diferents necessitats dels investigadors, permetent que els nostres clients segueixin avançant en aquesta tècnica en els respectius camps d’estudi.

El grup d’R+D+i podem associar-nos tant en projectes competitius com a través de la transferència de tecnologia. A la nostra Planta Pilot podem donar suport en els següents àmbits:

 • Reologia i caracterització de tintes.
 • Desenvolupament i fabricació de màquines d’impressió 3D de tecnologia DIW.
 • Fabricació de petites sèries.
 • Sinteritzats i tractaments tèrmics.
 • Inspecció i caracterització de materials i peces finals.

Gràcies a la nostra experiència en diversos projectes de recerca que hem participat com a equip de desenvolupament de sistemes DIW, disposem d’una àmplia oferta d’equipaments i una cartera de col·laboradors, majoritàriament grups d’investigació universitaris i privats, que cerca l’excel·lència en els seus camps d’estudi amb la incorporació d’aquests equips.

  Sol·licita els nostres serveis

  T'ajudem a fer el teu projecte realitat. Emplena el formulari i en la màxima brevetat possible i ens posarem en contacte amb tu.

  Dual Paste Extruder

  paste-extruder

  Transport

  projecte-transport

  AMFEED

  fabricacion_aditiva_amfeed

  Fenix

  Impresora3D_Fenix

  Base3D

  base3d

  3D Bioprinters

  3d_bioprinters

  Vivaldi

  zprinter650

  Hibri4D

  Logo_Hibri4d

  Cluster MAV

  Projecte impressió 3D - ClÚster MAV

  El projecte consisteix en el disseny, execució i posada en funcionament d’un sistema de control numèric capaç d’extruir dos tipus de materials pastosos, sense que aquests hagin de venir en format de fil com és habitual. D’aquesta manera es fa possible la impressió 3D de xocolates i pastes de sucre amb resultats notables, a més d’altres pastes no comestibles com les ceràmiques així com la combinació de dues d’aquestes. El seu funcionament consisteix en un sistema de pinyó cremallera que, accionat pel stepper, empeny directament l’èmbol d’una xeringa.

  Amb aquest sistema s’amplia el ventall de materials per a les nostres peces impreses, admetent una gran varietat de viscositats en adaptar puntes de diferents diàmetres a la xeringa, i també les possibilitats d’aquesta tecnologia en diferents sectors del mercat com el culinari o la construcció.

  El projecte Transport està emmarcat dins de la comunitat de Llavor 3D, que està impulsada per la Generalitat de Catalunya per accelerar i desenvolupar l’adaptació de la fabricació additiva en el sector industrial, i cofinançada a través del programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020.

  L’objectiu del projecte és substituir peces de material base metàl•lic per material base alumini-plàstic que alleugereixi el pes, millori les prestacions dels components actuals i suposi una reducció del cost de la matèria prima i del procés productiu conservant les propietats físico-químiques del recobriment (barres de transmissió, fasteners, eixos amortidors, etc.) mitjançant l’aplicació de tecnologies AM/3DP. La indústria del transport, i encara més la indústria ferroviària, està molt orientada a la reducció de costos. Especialment, en les línies de producte de tramvia i metro, on hi ha molta competència.

            

  El projecte AMFEED estudia nous mètodes de fabricació de components porosos sinteritzats basat en tècniques d’impressió 3D. L’objectiu principal del projecte consisteix en el desenvolupament d’un nou coneixement científic tecnològic, centrat en tècniques de fabricació additiva, que permeti obtenir peces metàl·liques i ceràmiques caracteritzades per un nivell de porositat controlada, i que estiguin orientades a camps com la salut o la microelectrònica.

  Gràcies a l’utilització de la tècnica de fabricació per fil fos (FFF) podem dissenyar i definir, de manera controlada, el poru intern de la peça final, treballant amb la composició interna del material per processos de compounding (grau de porositat intrínseca), així com els forats interns / gaps derivats de la pròpia deposició per capes i estratègies utilitzades.

  Referència projecte

  RTC-2017-6363-5

  Programa i convocatòria

  Projecte finançat pel MINISTERI DE CIÈNCIA, INNOVACIÓ I UNIVERSITATS i per la Unió Europea, en el marc de la convocatòria Retos-Colaboració del Programa Estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación Orientada a los Retos de la Sociedad, dins del Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016, amb l’objectiu principal de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat.

  FEDER

  El projecte FENIX pretén estudiar i desenvolupar un conjunt de models de negoci innovadors, estratègies industrials i cadenes de subministrament basades en el concepte “cicle de vida circular”. El projecte demostrarà com els materials recuperats donaran vida a nous productes de valor afegit mitjançant la fabricació additiva.

  L’objectiu és definir formes més sostenibles de desenvolupar, utilitzar i reintroduir productes sencers, components o materials dins de la cadena de subministrament, mitjançant l’economia circular. Des del CIM aportem a aquest projecte el coneixement per al disseny, desenvolupament i fabricació de processos de fabricació additiva, centrat en la reducció dels costos operatius i els impactes ambientals i en la millora de les prestacions dels processos.

  Projecte cofinançat en el marc del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea.

  Referència: 760792

  fenix_logo.png

  L’agrupació emergent BASE3D, coordinada per CIM UPC, és una agrupació de centres de recerca nascuda per potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació en Impressió 3D, i que s’ha proposat augmentar els TRL (Technology Readiness Level) de diverses línies de fabricació de tecnologies de fabricació additiva, i que ho farà executant projectes que totalitzen una inversió global d’uns 3,7 M€.

  Per fer-ho, s’han impulsat 4 projectes:

  • LIGHT3D: Tecnologies de làser i altra Llum, liderat per LEITAT.
  • FUSE3D: Tecnologies per a deposició de material semifós, liderat per HSJD.
  • INK3D: Tecnologies per a la deposició de tintes contínues, liderat pel grup de recerca BBT de la UPC.
  • HYBRI3D: Tecnologies per a la hibridació multimaterial, liderat per CIM UPC.

  Està cofinançat un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional 2014-20 de Catalunya amb el suport del Departament de Recerca i Universitats.

            

  La trajectòria del CIM UPC ens permet desenvolupar i dissenyar equips a mesura, utilitzant les tecnologies i el know-how propis des de la idea fins a la màquina, i oferint paràmetres d’impressió com la mesura, velocitat, temperatura, estanquitat i esterilització, que no estan a l’abast dels equips del mercat.

  VIVALDI respon a la creixent demanda de pólvores metàl·liques i ceràmiques, actualment no disponibles en el mercat, com a resultat de la ràpida expansió del sector de FA. A hores d’ara, aquesta demanda se satisfà principalment a partir de pólvores fabricades mitjançant tecnologies d’atomització de gas, que generen una pols d’adequades dimensions i qualitat, però a un alt cost. El projecte VIVALDI sorgeix de la necessitat de trobar maneres d’obtenir i utilitzar pólvores de fonts reciclades per a millorar la sostenibilitat del procés, així com reduir el cost de producció.

  Aquest projecte es durà a terme en un consorci de 6 pimes que cobreix tota la cadena de valor. GRUPAL ART, BCIRCULAR, TMCOMAS, COLFEED,BCN3D i SAMYLABS. CIM UPC aportarà al projecte tot el seu coneixement sobre impressió 3D de materials amb alta càrrega metàl·lica i ceràmica, així com el seu know-how en el desenvolupament d’equips d’impressió avançada especialitzats. El projecte comptarà amb la col·laboració d’altres centres de recerca: Eurecat, CSIC-ICV i CSIC-CENIM.

  L’objectiu principal del projecte HIBRI4D se centra en la recerca i desenvolupament de tecnologia de Fabricació Additiva Multimaterial (MMAM), per al desenvolupament de peces i dispositius intel·ligents multimaterial/multifuncional amb electrònica i sensórica embeguda en un únic procés; sense necessitat de mecanitzats posteriors i postprocessos per a hibridació de components; ampliant i reforçant així una de les tecnologies clau en Indústria 4.0; per a producció flexible, personalitzada i automatitzada.

  El consorci HIBRI4D està integrat per un grup de cinc PIMES, BCN 3D, EDSER LABS, Calçats HERGAR, SENSING TEX, i SMART MATERIAL. Així mateix, el consorci compta amb la col·laboració externa de centres tecnològics i grups de recerca especialitzats en tecnologies de fabricació additiva: AIMPLAS, CTCR i CIM UPC.

                 

  El projecte consisteix a desenvolupar un procés sistematitzat per a la fabricació de solucions avançades i personalitzades amb silicona. Desenvolupament experimental de prototips de silicona mitjançant la tecnologia d’impressió 3D, per a fabricar nous productes d’alt valor afegit que possibilitin la diversificació de portafolis de solucions dels membres del Clúster MAV amb l’entrada a nous nínxols de mercat. El projecte engloba dues fases principals: 1. Estudi de viabilitat: estudiar i analitzar la viabilitat tècnica del procés d’impressió 3D per silicones. 2. Procés sistematitzat per la impressió 3D de components siliconats industrials.

  Participants: Clúster de Materials Avançats (Clúster MAV); Venair, CIM UPC.