L’àmbit de la medicina és un dels més avançats pel què fa a la manera en com s’han desenvolupat nous tractaments i mètodes. Una de les tecnologies que està analitzant i fent més mal·leable l’evolució mèdica és la Fabricació Additiva.

Amb aquesta tecnologia, al CIM UPC treballem per respondre a les demandes de personalització del món de la salut. Els principals camps d’aplicació de la línia 3D Printing for Health són:

  • Impressió de pròtesis mèdiques.
  • Bioimpressió 3D de teixits.
  • Impressió de prototips i models quirúrgics i pre-quirúrgics.
  • Impressió d’implants biocompatibles.

La línia 3D Printing for Health neix després d’anys de col·laboració amb hospitals punters, com l’Hospital Sant Joan de Déu i el Parc Taulí, en el processament d’imatge mèdica i la impressió de models de planificació quirúrgica que han permès una millora substancial a l’hora d’abordar intervencions de risc.

Oferim serveis que inclouen la fabricació de models pre-quirúrgics i impressió de pròtesis, bioimpressió 3D de teixits i, a més, el disseny i desenvolupament de maquinària d’impressió 3D personalitzada, sobrepassant les impressores que es poden trobar al mercat. També treballem per la viabilitat de nous materials d’interès mèdic per a ser processats mitjançant la fabricació additiva.

En aquest sentit, fa més de cinc anys que participem en diferents projectes d’R+D+i per dur les capacitats de la fabricació additiva fins al següent nivell al camp de la medicina: projectes com James BoneMatch i QuirofAM han suposat un canvi en el paradigma de la impressió 3D i la seva aplicació al món mèdic i quirúrgic. En la mateixa línia, hem iniciat la participació en un nou projecte, INK3D, que forma part de la comunitat BASE 3D, coordinada des del nostre centre.

Aquests últims mesos, al CIM UPC hem tingut un paper rellevant en l’aportació de tecnologies de fabricació additiva per fer front a la crisi sanitària viscuda a causa de la Covid-19, essent un agent principal en el projecte europeu CAR3D, en el que encara treballem per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

    Sol·licita els nostres serveis

    T'ajudem a fer el teu projecte realitat. Emplena el formulari i en la màxima brevetat possible i ens posarem en contacte amb tu.

    3DSurgHELP

    3DSurgHELP

    3PP

    3pp_mesa_de_trabajo

    Cluster MAV - 3D printing silicone

    Projecte impressió 3D - ClÚster MAV

    Quirofam

    quirofam

    Car3D

    car3d-project-1

    Match

    lineasinvest_match

    James Bone

    lineasinvest_jamesbone

    Origami

    lineasinvest_origami

    El projecte 3DSurgHELP té com a objectiu general estudiar l’ús de la Realitat virtual i augmentada i impressió 3D per a la planificació quirúrgica de cirurgies complexes en oncologia pediàtrica i creació de models de simulació quirúrgica per a formació.

    La cirurgia pediàtrica s’enfronta amb la complexitat de tractar malalties poc comunes en nens, especialment el càncer. La manca d’exposició a casos complexos i la necessitat d’una planificació precisa fan que l’entrenament sigui crucial. La proposta de simulació física i virtual cerca ajudar a cirurgians pediàtrics adquirir habilitats específiques per a casos complexos.

    El consorci del projecte està liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el centre especialitzat en càncer pediàtric (Pediatric Cancer Center Barcelona) i format per l’Hospital Regional Universitari de Màlaga i la Fundació CIM UPC. Tots dos hospitals són referents nacionals i internacionals en patologia quirúrgica pediàtrica complexa i la Fundació CIM UPC és líder en processos de fabricació additiva i innovació tecnològica. Totes tres entitats han participat conjuntament en projectes anteriors, investigant en el desenvolupament de nous materials que imiten el comportament biomecànic dels teixits humans.

    Aquest projecte és cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb fons de la Unió Europea NextGenerationEU, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR-C17.I1) i de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

     

    Aquest projecte és finançat pel Ministeri de Ciències i Innovació, i es basa en el desenvolupament de tecnologia mitjançant la tecnologia de les impressores 3D per a estudiar cèl·lules cancerígenes de mama. Aquest projecte col·laboratiu està liderat per Universitat de Girona, juntament amb BCN3D Technologies i CIM UPC.

    L’objectiu de la investigació és avançar en la medicina personalitzada per tractar una de les variants de càncer més agressiu, el triple negatiu, desenvolupant una plataforma tecnològica mitjançant la impressió 3D que combini per primer cop fabricació additiva per extrusió de filament i electrospinning. Es tracta de produir àgilment estructures impreses en 3D on es cultivin i creixin cèl·lules del càncer de mama triple negatiu del mateix pacient (tumoroids), mimetitzant de manera més efectiva les condicions reals de la malaltia. Així, es podran testejar ràpidament els fàrmacs per la seva cura, essent el procés de selecció del fàrmac idoni molt més ràpid i evitant així un procés de prova i error que actualment condiciona les possibilitats de supervivència de les pacients. S’espera que el projecte tingui un alt impacte clínic-traslacional que pot suposar un gran avanç en el desenvolupament de noves estratègies de medicina personalitzada preclínica.

    Referencia projecte
    PLEC2021-007523

    Programa i convocatòria
    “La publicació/resultat/equipament/vídeo/activitat/contracte/altres és part del projecte PLEC2021-007523, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR”.

     

    El projecte consisteix a desenvolupar un procés sistematitzat per a la fabricació de solucions avançades i personalitzades amb silicona. Desenvolupament experimental de prototips de silicona mitjançant la tecnologia d’impressió 3D, per a fabricar nous productes d’alt valor afegit que possibilitin la diversificació de portafolis de solucions dels membres del Clúster MAV amb l’entrada a nous nínxols de mercat. El projecte engloba dues fases principals: 1. Estudi de viabilitat: estudiar i analitzar la viabilitat tècnica del procés d’impressió 3D per silicones. 2. Procés sistematitzat per la impressió 3D de components siliconats industrials.

    Participants: Clúster de Materials Avançats (Clúster MAV); Venair, CIM UPC.

    El projecte QuirofAM està emmarcat dins de la comunitat de Llavor 3D, que està impulsada per la Generalitat de Catalunya per accelerar i desenvolupar l’adaptació de la fabricació additiva en el sector industrial, i cofinançada a través del programa operatiu FEDER Catalunya 2014-2020.

    L’objectiu del projecte QuirofAM és la transformació de la pràctica quirúrgica mitjançant la incorporació de la fabricació additiva a tres nivells: models d’assaig quirúrgic, guies i implants per reconstrucció i implants bioactius per a la regeneració de teixits. Un dels beneficis més interessants que té aquesta tecnologia en el sector biomèdic és la individualització de tractaments.

    El projecte CAR3D és un projecte europeu per donar resposta a les necessitats produïdes per la Covid-19. Els objectius prinicpals del projecte són produir equips de protecció individual (EPIs) certificats i reutilitzables i fer-los accessibles a tot el territori europeu mitjançant una xarxa de proveïdors.

    L’equip de CAR3D treballa per crear EPIs referents, des del disseny fins l’usuari final, per a materials sanitaris que compleixin tots els requisits de qualitat i seguretat. Així com per aconseguir una coordinació adequada amb els contactes i les cadenes de subministrament ja establertes.

    Lloc web oficial: CAR3D – Project

    L’objectiu de MATCh és oferir nous dissenys de dispositius ortopèdics. Les PIMES (FAME MED, GTS, EXEMPLAR) proporcionen habilitats per a dissenyar recobriments ceràmics de vidre macroporós nous i fiables per a la modificació de la superfície de les copes acetabulars ceràmiques comercials, el que porta al desenvolupament d’una nova generació de pròtesis de maluc amb funcionalitats millorades.

    És probable que una de cada 150 persones necessiti una pròtesi de cadera en els propers 30 anys, para satisfer aquesta demanda, el projecte MATCh té com a objetiu superar els inconvenientes actuals de les pròtesis, desenvolupant el prototip d’una innovadora copa de ceràmica MONOBLOCK; una copa ancorada a l’os a través d’un recobriment trabecular bioactiu, vidriat en la seva superfície i capaç de promoure la osteointegració tant primària com a llarg termini.

    El projecte JAMES BONE és un projecte de recerca industrial basat en el desenvolupament d’implants personalitzats mitjançant l’ús de tecnologies de fabricació additiva. L’objectiu principal del projecte és desenvolupar un procés de fabricació més robust i rendible que pugui produir pròtesis complexes i materials adequats, que siguin reabsorbibles, per a ser implantats en el cos humà.

    El projecte se centra en satisfer tota la gamma d’implants, des de productes de gamma mitja basats en tecnologies de fabricació per sinterització per làser utilitzant materials reabsorbibles, fins a implants de gamma alta basats en tecnologies de fabricació per electrospinning lineal utilitzant medicina antiinflamatòria i hidroxiapatita amb polímers.

    L’objectiu principal del projecte ORIGAMI és desenvolupar un procés de fabricació que combini tecnologies bàsiques de fabricació additiva amb operacions posteriors al processament. Establint, d’aquesta manera, un procés capaç de produir productes valuosos per a les aplicacions biomèdiques i que, al mateix temps, aconsegueixi reduir els temps de fabricació. 

    L’estructura obtinguda està formada per sistemes de porositat per a aplicacions en el sector biomèdic, utilitzant ceràmiques a base de fosfat de calci o vidre de sílice amb propietats biològiques excel·lents i dissenys d’estructura de malla per a optimitzar les seves característiques mecàniques, amb la finalitat de satisfer les necessitats d’algunes aplicacions de cirurgia columnar i reparació òssia de malalties canceroses. En aquest procés, la col·laboració i desenvolupament d’estructures trabeculars amb l’empresa FAME és fonamental, ja que aquesta empresa aporta el seu ampli know-how.

    L’enfocament del projecte es basa en el desenvolupament d’una nova  tecnologia per als processos de fabricació additiva. Aquesta ens permet crear productes biomèdics d’alt valor afegit que, tecnològicament, poden ser aplicables a molts altres sectors en el futur.

    El projecte 3DSurgHELP té com a objectiu general estudiar l’ús de la Realitat virtual i augmentada i impressió 3D per a la planificació quirúrgica de cirurgies complexes en oncologia pediàtrica i creació de models de simulació quirúrgica per a formació.

    La cirurgia pediàtrica s’enfronta amb la complexitat de tractar malalties poc comunes en nens, especialment el càncer. La manca d’exposició a casos complexos i la necessitat d’una planificació precisa fan que l’entrenament sigui crucial. La proposta de simulació física i virtual cerca ajudar a cirurgians pediàtrics adquirir habilitats específiques per a casos complexos.

    El consorci del projecte està liderat per l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i el centre especialitzat en càncer pediàtric (Pediatric Cancer Center Barcelona) i format per l’Hospital Regional Universitari de Màlaga i la Fundació CIM UPC. Tots dos hospitals són referents nacionals i internacionals en patologia quirúrgica pediàtrica complexa i la Fundació CIM UPC és líder en processos de fabricació additiva i innovació tecnològica. Totes tres entitats han participat conjuntament en projectes anteriors, investigant en el desenvolupament de nous materials que imiten el comportament biomecànic dels teixits humans.

    Aquest projecte és cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb fons de la Unió Europea NextGenerationEU, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR-C17.I1) i de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

    Referencia projecte

    Lloc web oficial
    www.sjdrecerca.org

     

    logos3DSurgHELP