El principal objectiu que tenim al grup Concrete 3D Printing és desenvolupar noves tècniques i processos d’impressió 3D de materials ceràmics a gran escala per a la construcció d’edificis o habitatges prefabricats, aconseguint un impacte significatiu en l’àmbit ambiental, social i econòmic i esdevenint un referent mundial en el nou concepte de Construcció 4.0.

El món de la construcció, des de fa molts anys, ha utilitzat la impressió 3D per a obtenir maquetes de projectes arquitectònics, però la tecnologia que estem desenvolupant en la línia de Concrete 3D Printing va molt més enllà. L’objectiu és que la impressió 3D permeti a arquitectes i enginyers molta més llibertat per a dissenyar estructures amb noves geometries que serien impossibles de construir amb un procés tradicional.

Els principals avantatges que ofereix la incorporació de la impressió 3D al sector de la construcció són:

 • Eliminació de moltes de les restriccions geomètriques que imposen altres tecnologies de construcció.
 • Capacitat de fabricar estructures totalment personalitzades sense increment de costos.
 • Reducció important de les emissions de CO2 respecte a els processos convencionals.
 • Potencial reducció del temps i costos respecte a les tecnologies tradicionals.
 • La valorització de materials residuals/in situ, utilitzant-los com a matèria primera, treballant mitjançant un procés d’economia circular.

Des de l’àrea d’R+D+i del CIM UPC hem acceptat el repte, obtenint resultats clau per a fer d’aquest concepte tota una realitat. La nostra participació en projectes competitius, tant d’àmbit nacional com internacional, com el cas de HINDCON3DCONS i Print and Build, ha fet possible realitzar grans avenços tant en la pròpia tecnologia, en la simulació del procés i, fins i tot, en la formulació de nous materials i ciments alternatius per tal de donar viabilitat a la incorporació d’aquesta tecnologia al sector.

  Sol·licita els nostres serveis

  T'ajudem a fer el teu projecte realitat. Emplena el formulari i en la màxima brevetat possible i ens posarem en contacte amb tu.

  Goliath

  Goliath

  Sensocret3D

  sensocrete3d_mesa_de_trabajo

  HINDCON

  cimupc-recerca-projecte-hindcon

  3DCONS

  lineasinvest_3dcons

  Print&Build

  lineasinvest_buildprint

  El projecte GOLIATH planteja crear i demostrar una metodologia pràctica per a l’ús de la fabricació additiva en el sector de la construcció amb un objectiu clar, permetre reduir la quantitat de material utilitzat en prefabricats estructurals amb la finalitat de reduir l’impacte ambiental derivat de l’ús excessiu de ciment en la societat moderna.

  Però com reduir l’ús del ciment? GOLIATH durant el desenvolupament del projecte, s’aplicaran els mateixos mètodes que s’han aplicat en altres sectors com l’aeronàutica amb la revolució 4.0: permetent que la fabricació additiva juntament amb l’optimització topològica aconsegueixi tot el seu potencial. 

  Els càlculs d’optimització topològica donen com a resultat geometries que permeten la reducció de volum de material però que solen ser complexes de fabricar amb tecnologies de fabricació tradicionals. És en aquest moment on la Fabricació Additiva cobra especial importància, permetent la materialització de geometries avançades. 

  Participen: Lagula Arquitectes; Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); CIM

  Referència projecte
  PLEC2022-009441

  Programa i convocatòria

  “La publicació/resultat/equipament/vídeo/activitat/contracte/altres és part del projecte PLEC2022-009441, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR”.

  Projecte finançat pel MINISTERI DE CIÈNCIA I INNOVACIÓ en el marc de les ajudes públiques a projectes de col·laboració públic-privada, del Programa Estatal per a Impulsar la Recerca Cientificotècnica i la seva Transferència, del Pla Estatal de Recerca Científica, Tècnica i d’Innovació 2021-2023, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i per la qual s’aprova la convocatòria de tramitació anticipada corresponent a l’any 2021 d’aquestes ajudes.

  3DCONS es basa en la introducció de tecnologies d’impressió 3D a la indústria de la construcció, noves construccions, rehabilitació i restauració del patrimoni. Està enfocat en el desenvolupament de nous processos i materials de construcció que integrin sistemes d’impressió 3D.

  El projecte 3DCONS afronta grans reptes tecnològics per al sector de la construcció com són: Noves tipologies de materials “imprimibles” i amb requeriments específics en aplicació i prestacions; Desenvolupament de noves tecnologies per a la impressió directa sobre elements verticals com façanes existents i la impressió de prefabricats “a la carta”; Nous paradigmes de disseny en nova construcció i rehabilitació.

  Aquest projecte ha estat cofinançat amb Fons FEDER a través del programa Estratègic CIEN del CDTI.

  www.3dcons.eu

  3dcons.jpg

  cdti.jpg

  El projecte HINDCON té com a objectiu adaptar les tecnologies de fabricació al sector de la construcció, avançar cap a la industrialització i superar les limitacions d’enfocament per a introduir la fabricació additiva i substractiva en les activitats de construcció.

  El projecte pretén solucionar alguns problemes importants del sector com són la manca de flexibilitat en els processos de fabricació, la baixa taxa de productivitat o els temps elevats de fabricació dels productes únics, els quals provoquen un impacte negatiu en els costos dels productes personalitzats.

  Per aconseguir-ho, les entitats col·laboradores han desenvolupat i demostrat una màquina híbrida de tecnologies additives i sostractives amb morter, apropant al sector una tecnologia innovadora que redueix l’impacte mediambiental i a la vegada redueix els costos econòmics en productes d’alt valor afegit.

  Projecte finançat per la Comissió Europea, en el marc del programa Horizon 2020. Grant Agreement Núm. 723611

  HindconEuropean Commission

  L’objectiu general del projecte és desenvolupar un nou sistema d’impressió 3D (3DPS) que fusiona un capçal d’impressió innovador i un nou material a base de ciment d’orientació estructural sensoritzat.

  El nou 3DPS es dissenyarà per a cobrir una àmplia gamma de components de construcció i mobiliari urbà. Aquest 3DPS garantirà un increment de la productivitat respecte a les tècniques convencionals de prefabricat existents i una millora significativa dels paràmetres relacionats amb la sostenibilitat. Els sensors integrats tindran la capacitat de transferir informació sobre les variables ambientals (temperatura i humitat) i l’estat de degradació (problemes de fatiga o durabilitat) perquè les mesures actives d’eficiència energètica i reparació es puguin programar i aplicar de manera activa.

  Referencia projecte
  PLEC2021-007982

  Programa i convocatòria
  “La publicació/resultat/equipament/vídeo/activitat/contracte/altres és part del projecte PLEC2021-007982, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i per la Unió Europea “NextGenerationEU”/PRTR”.