Startups del Programa Primer impacten al 4YFN del Mobile World Congress

El Programa Primer va estar molt present durant el 4YFN del Mobile World Congress. Per una banda, es va celebrar un Demo Day amb els millors projectes sorgits de la convocatòria del Primer 2022 i per l’altre, startups del mateix programa van presentar la seva empresa al Pitching Stage acompanyades per ACCIÓ.

El Programa Primer de preacceleració va demostrar un cop més la riquesa emprenedora del nostre territori en l’àmbit internacional dins el 4YFN (4 Years From Now). Aquesta fira té lloc de manera paral·lela al Mobile World Congress i és un referent global de l’ecosistema innovador que aplega les startups més prometedores del sector.

El Primer va tenir, un any més, un protagonisme destacat en dos actes; per una banda, un Demo Day, amb els millors projectes sorgits de la convocatòria del Primer 2022 i per l’altre, la presentació que van fer startups de diferents edicions del programa en el Pitching Stage integrades amb les empreses emergents que acompanyava l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ).

demo day, folgrid, upc, cimupc
Folgrid al Demo Day

Demo Day

El Demo Day del 4YFN va generar una gran expectació i fou una bona manera de clausurar l’edició 2022 d’un programa que ha donat formació a més de 250 persones emprenedores a través de 17 preacceleradores.

Les sis startups sorgides del programa Primer 2022 (acompanyades per les seves respectives preacceleraradores) que van presentar el seu projecte van ser:

  • Kreios Space (programa ‘Aterrem l’Espai’ de KIM BCN). Adrián Senar, el seu fundador, va explicar el seu projecte de “satèl·lits orbitals a baixa altitud amb alta eficiència energètica”.
  • Memima Baby (programa ‘Impulsa Digital’ de la Cambra Terrassa). Albert Munné va destacar “l’impacte positiu en els nadons i en els seus progenitors” de la seva App de musicalització en l’entorn dels nadons.
  • Vaive Logistics /Logismile (programa ‘De la Ciència al Mercat’ de la Fundació Bosch i Gimpera-Universitat de Barcelona). La seva startup, presentada per Albert Baldó, es basa en Robots d’entrega de paquets autònoms per a “l’últim quilòmetre de l’entrega”.
  • Datalog, també sorgida del mateix programa que Vaive Logistics, la va presentar Manuel Portela amb el seu innovador projecte de dades obertes generades per l’activitat de les ciutats d’accés obert.
  • ZEB Technologies (programa ‘G-Accelerator’ de GSB Global Business School). Furio Barzon va explicar en el seu pitch “solucions per millorar l’eficiència energètica en edificis ja construïts”.
  • Folgrid (programa ‘Industrial Tech’ de la UPC i la Fundació CIM). Oriol Sánchez va mostrar el seu projecte de “sistema de doble ús del terreny agrícola: plaques solars i horta amb capacitat de generar ciutats autosostenibles”.

Els projectes dels sis emprenedors sorgits del Programa Primer 2022 van sorprendre i generar un gran impacte entre els assistents. Tots ells reconeixien que el camí de l’emprenedoria no era fàcil per la dificultat que suposen.

Les startups van agrair i valorar molt positivament la possibilitat de fer un pitch en el marc del 4YFN i l’acompanyament que els han proporcionat les preacceleradores del Programa Primer a l’hora de fer les diferents fases del pla d’empresa, entendre l’ecosistema català i els contactes que han pogut fer per tal tirar endavant el seu projecte.

 

Pitching Stage

A més del Demo Day, i amb la voluntat de potenciar la visibilitat de les startups que han emergit de les darreres convocatòries del programa Primer, tres startups van tenir un expositor dins l’espai Barcelona & Catalonia Startup Hub de la Generalitat de Catalunya al 4YFN (estand d’ACCIÓ) i van fer una presentació al Pitching Stage, juntament amb les altres 33 startups catalanes (vegeu enllaços relacionats) que estaven ubicades en aquest espai multisectorial.

Les tres empreses van ser:

  • Plastiks: era la primera vegada que estaven presents al 4YFN i es dediquen a connectar empreses i particulars amb projectes de recuperació de plàstics perquè puguin fer créixer la seva activitat i lluitar contra la contaminació. Johann Dorval, cap de vendes, comentava que “la idea va sorgir després de saber que el 90% dels plàstics que entren als oceans avui en dia ve d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Si no recollim el plàstic del medi ambient mai resoldrem aquesta crisi”. L’empresa va néixer el 2021 i ens reconeixia que “estem contents, cada cop tenim més clients a Espanya, França, Holanda, Regne Unit i el repte és arribar als Estats Units. Ens va agradar molt fer pitch tot i que sempre és difícil fer-ho amb un minut. Sense dubte, la qualitat de les startups presents aquí és molt alta”.
  • Sweanty: fan pegats intel·ligents per a l’anàlisi de la suor dels esportistes per tal prevenir la deshidratació. Anna Llorella, la seva CEO, comentava que “amb aquestes tiretes mesurem les sals que perden els esportistes a través de la suor i els hi fem pautes de deshidratació personalitzades; per evitar rampes, marejos, cops de calor… i d’aquesta manera arriben al seu màxim rendiment sense posar en risc la seva salut”. Llorella assegura que “portàvem treballant en aquesta tecnologia més de sis anys i fa un any que estem al 100% dedicades. Ha estat un temps ple d’alts i baixos, però el fet d’estar aquí al 4YFN ens ha donat aire i renom. Després del pitch molta gent ha mostrat interès en aquesta tecnologia i ha estat una experiència molt enriquidora”.
  • Meetoptics: Era la quarta vegada que assistia al 4YFN i la seva empresa ajuda a enginyers i investigadors a trobar l’òptica que necessiten. Bàrbara Buades, cofundadora, ens explicava que “estar al 4YFN et permet conèixer, empreses, inversors i et dona molta visibilitat” i reconeixia que “estem creixent molt de pressa. Ara som 18 persones amb oficina a Barcelona i Estats Units i anem a més”.

El programa Primer respon a un dels grans reptes del Govern de la Generalitat de Catalunya: impulsar una emprenedoria d’empreses basades en la innovació i la tecnologia que ampliï a tot Catalunya l’efecte del hub tecnològic de Barcelona. Està subvencionat per la Generalitat de Catalunya i cofinançat pel Fons Social Europeu Plus (FSE+) de la Unió Europea.

 

Font: Departament d’Empresa i Treball