La UPC lidera un estudi sobre resines d’origen vegetal per a la impressió 3D
Enllaç a la notícia completa: https://www.3dnatives.com/es/resinas-base-vegetal-para-impresion-3d-090420252/#!
Autora: Carol S.
Barcelona, 14 d’abril de 2025 – Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) i de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) han desenvolupat una nova fórmula de resines per a impressió 3D a partir de monòmers d’origen vegetal. L’estudi, liderat per la investigadora Elaine Armelin del grup IMEM-BRT de la UPC, ha estat publicat a la revista RSC Applied Polymers, en una edició especial dedicada als Objectius de Desenvolupament Sostenible.
La innovació es basa en un procés de síntesi en una sola etapa que permet obtenir monòmers líquids funcionals a partir d’àcids presents en productes naturals com el blat de moro, les pomes i el raïm (àcid succínic, màlic i tartàric, respectivament). Amb aquesta metodologia, els investigadors van aconseguir fabricar resines amb fins a un 50% de contingut d’origen vegetal. Tanmateix, per garantir les propietats necessàries de polimerització i estabilitat mecànica, va ser necessari combinar aquests components naturals amb co-monòmers derivats del petroli.
Les resines desenvolupades són compatibles amb tecnologies d’impressió 3D per estereolitografia (SLA) i processament digital de llum (DLP), i les peces obtingudes presenten bona estabilitat estructural i una alta taxa de biodegradació. Algunes formulacions inicials van mostrar fragilitat tèrmica, especialment aquelles basades en els àcids màlic i tartàric. Per això, l’equip va optar per centrar-se en combinacions més robustes, prioritzant l’ús d’àcid succínic.
Aquest avanç s’emmarca en el Projecte Base-3D, liderat pel CIM UPC, que busca accelerar la maduració tecnològica de materials i processos d’impressió 3D a Catalunya, amb aplicacions en els sectors industrial, sanitari i educatiu. La línia de recerca UPC-ICIQ suposa un pas endavant cap a solucions més sostenibles en fabricació additiva, i obre la porta a futurs desenvolupaments en altres àrees, com materials superabsorbents per a sòls o components per a bateries ecològiques.