Oriol Tur és dissenyador industrial i fa 1 any que està involucrat amb el CIM UPC, acadèmicament i professionalment. N’ha fet gran part dels cursos per tal d’actualitzar-se, i d’alumne ha passat també a ser-hi professor. Pel gran coneixement que té d’aquesta institució encoratja, tant a aquells que formen part del seu sector com als que no, a seguir formant-se al CIM UPC, i a aprofitar l’experiència dels seus professionals i l’avançat de les seves instal·lacions.
Explica’ns, a què et dediques actualment? Quines són les teves tasques, responsabilitats i dia a dia?
Actualment soc dissenyador freelance i recentment docent al vostre centre. Em considero un dissenyador multidisciplinari, tot i que estic especialitzat en el disseny industrial i de productes, en concret amb el modelatge i la visualització en 3D. També tinc experiència amb el disseny gràfic, el disseny web i el màrqueting. De fet, últimament estic treballant més en aquests dos últims sectors adaptant-me a la situació actual i a les necessitats dels meus clients, però m’agradaria dedicar-me únicament al disseny de productes. Tot i això, em trobo en una fase constant de reinvenció i millora contínua, obert a nous projectes i col·laboracions, i buscant finançament pel meu projecte personal: una família de mobles multimèdia que estic dissenyant jo mateix.
Quan vas començar a treballar en aquesta empresa? Com la vas trobar?
Després d’una etapa molt enriquidora a Holanda, el 2018 vaig començar a treballar en l’àrea de màrqueting d’una nàutica de la Costa Brava. Tot i encaixar amb el que jo estava buscant, vaig veure com a poc a poc m’estava desviant del meu camí com a dissenyador industrial, que és el que sempre he desitjat. Amb l’arribada de la pandèmia vaig plantejar-me tornar a Barcelona i enfocar-me de ple en l’àmbit del disseny, i és aquí on vaig començar a tenir més contacte amb vosaltres.
I a nosaltres, de què ens coneixes? Quin va ser el teu primer contacte amb el CIM UPC?
Tot i que ja coneixia el CIM UPC, el meu primer contacte va ser l’any 2016, quan era estudiant del Màster en Disseny i Desenvolupament de Producte, a l’escola universitària ELISAVA. En el marc del Postgrau en Desenvolupament de Producte, havíem de dissenyar un mecanisme imprès en 3D a través de les instal·lacions del CIM UPC, per la qual cosa vam visitar la Planta Pilot per tal de conèixer-la i aprofitar-ne els recursos disponibles per al nostre projecte. A banda, en Felip Fenollosa (director d’I+D del CIM UPC), que ens havia estat assessorant al llarg de tot el procés, ens va informar sobre com l’entitat ens podia ajudar a través d’un workshop de tecnologies de fabricació i d’impressió 3D. Va ser en el si d’aquestes experiències on va néixer el meu interès en el centre.
Vas fer el curs de Rhinoceros, oi? Per què el vas escollir?
Seguint-vos a les xarxes socials, vaig veure que els cursos que promocionàveu encaixaven amb l’empenta que volia donar a la meva carrera professional, així que vaig prendre la decisió de fer un pas més formant-me al vostre centre tecnològic. Quan vaig acabar tots els cursos de Solidworks que teníeu disponibles al web, vaig decidir aprendre a utilitzar nous programes per a conèixer més eines i tenir més recursos a l’hora de dissenyar. Rhinoceros em cridava molt l’atenció perquè sé que molts estudis utilitzen aquest software per la gran potència de conceptualització que ofereix i l’extensa diversitat d’eines que presenta per modelar en 3D.
La veritat és que el curs de Rhinoceros va ser tot un descobriment, sobretot per l’àmplia experiència i predisposició del professor Filippo Ruggiero, amb qui vaig tenir el plaer de coincidir, obrint-me a les possibilitats més avançades d’aquest software. De fet, això és el que més m’agrada del vostre centre: la proximitat dels professors i la durada dels cursos, que són suficientment llargs per a arribar a conèixer les persones i per dominar un software a escala professional, però perfectament combinables amb una feina.
Què et va portar a fer un curs de disseny 3D? És a dir, quines eren les teves necessitats?
Necessitava actualitzar-me. Quan deixes de treballar amb un software durant una temporada llarga perds molta agilitat. No és com anar en bicicleta o nedar, que mai s’oblida. Són programes que demanen una pràctica constant, i això sense esmentar que els softwares de disseny treuen noves versions constantment; i si no toques un programa en cinc anys és possible que el pròxim cop que l’obris no sàpigues ni canviar de vista.
Segurament, com és natural, vas comparar altres opcions i centres. Què et va fer decidir pel CIM UPC?
He de dir que per altres disciplines com és el cas de disseny gràfic o dibuix, em vaig veure obligat a buscar altres acadèmies perquè el CIM UPC no ofereix aquest tipus de cursos amb una vessant més artística. Tanmateix, la veritat és que des que vaig descobrir el CIM UPC tenia molt clar que volia conèixer de primera mà el que s’hi duia a terme. Suposo que va ser gràcies a la bona publicitat que en feu i, evidentment, a l’àmplia gamma de serveis que oferiu, a banda de ser un centre adscrit a la Universitat Politècnica de Catalunya, que compta amb una reputació que la precedeix.
Entre la modalitat virtual, en streaming, i la presencial, amb quina et quedaries? Per quin motiu?
Presencial sempre que sigui possible. Contacte humà per davant de tot. Els webinars estan molt bé per informar-te al principi, sobretot si encara no tens clar quin software triar, però per fer un curs de 60 hores trobo que és preferible la presencialitat per tal de poder resoldre amb el professor tots els dubtes que et vagin sorgint durant el curs. En el format virtual és més complicat gestionar i seguir el temari, tot i que he de dir que vosaltres aconseguiu fer-ho una mica més fàcil. El format online és una opció 100% vàlida, i hi haurà persones a qui els encaixarà millor per temes de distància i mobilitat, per exemple.
Creus que la teva experiència amb nosaltres et va ajudar o t’ajudarà en la teva trajectòria professional?
Bé, just ara farà un parell de mesos que m’he donat d’alta com a autònom i estic impartint classes al vostre centre, perquè se’m va oferir l’oportunitat i no vaig dubtar ni un segon a acceptar la proposta, així que de moment ja m’està ajudant més del que pensava. A banda, compteu amb el servei de la borsa de treball, que és un molt bon punt de partida, i és que tot i la crisi que, malauradament, estem patint, surten ofertes laborals interessants constantment. A més teniu programes de beques per estudiants i formació contínua per autònoms, aturats o persones en situació d’ERE. Què més es pot demanar?
Què destacaries del teu pas pel CIM UPC?
El bon ambient que es respira, tant per part dels professors i treballadors com dels alumnes. És un centre obert i disposat a atendre a tothom, sigui quin sigui el seu projecte. Com és un centre adscrit a la UPC i referent en l’àmbit de la impressió 3D, ofereix l’oportunitat de donar vida als nostres projectes amb l’assessorament dels millors professionals del sector i amb un equipament altament avançat, i, per cert, amb unes instal·lacions que s’han mantingut impecables durant la pandèmia.
Si algú et comenta: Oriol, vull fer un curs de disseny 3D al CIM UPC. Què li diries?
Li diria que no ho dubti si és enginyer, interiorista, arquitecte o dissenyador industrial, i que valori bé quin tipus de curs li encaixaria millor en la seva disciplina. Per exemple, als primers els convindria aprendre a dominar programes com Inventor, Fusion o Alias. Els segons penso que s’haurien de decantar més per Autocad, Revit, Sketchup o 3dsMax i combinar-ho amb Vray. Finalment, als últims, els del meu sector, els recomanaria escollir els cursos de Solidworks, Rhinoceros i combinar-ho amb Keyshot, perquè, a banda, amb el primer curs doneu la possibilitat d’obtenir el certificat oficial de Dassault Systèmes.
En definitiva, és un organisme magnífic per actualitzar-se i conèixer les eines més potents del sector del 3D i utilitzar-les en la teva carrera professional. Escull un software i el centre s’ocuparà de la resta. Per tot això, la meva trajectòria pel CIM UPC, com alumne i com a professor, està sent profundament enriquidora, i segueixo aprenent molt dels grans professionals que m’envolten.
Per saber-ne més i descobrir la feina de l’Oriol Tur entra al seu web, www.orioltur.com, o contacta amb ell per mail o Linkedin, info@orioltur.com, www.linkedin.com/in/orioltur.